What is OpenTherm ?

What is OpenTherm ?


Ce este OpenTherm?

OpenTherm este un sistem de comunicare punct-la-punct și conectează cazanele centrale de încălzire pe gaz (condensare) cu termostatele de cameră. "Protocolul" OpenTherm stabilește regulile privind modul în care cazanul și termostatul de cameră comunică unul cu celălalt.

Odată instalat, un cazan compatibil cu OpenTherm folosind controale compatibile cu OpenTherm va controla temperatura apei cazanului și va modula aparatul la 'Punctul de Control' corect în orice moment.

Controalele de încălzire de tip ON/OFF (inclusiv sistemele de încălzire controlate de timp, Proportional & Integral (TPI)) nu au efect asupra temperaturii apei cazanului și aceasta este întotdeauna controlată de o valoare presetată fix (de obicei setată la cazan). Acesta nu este modul cel mai eficient de a funcționa cu cazanul, mai ales în lunile de primăvară și toamnă când cererea de încălzire este mai mică decât în lunile de iarnă.


Cum funcționează?

În Marea Britanie, modul tradițional de control al unui sistem de încălzire centrală este cu un termostat de cameră de tip ON/OFF sau TPI. Termostatul de cameră este setat la o temperatură și va porni și opri cazanul; atunci când temperatura camerei scade sub punctul de setare a temperaturii, termostatul pornește cazanul, iar apoi când temperatura camerei depășește punctul de setare a temperaturii, termostatul oprește cazanul. Rezultatul este arătat în graficul de mai jos.

      

După cum se poate observa, graficul de mai sus arată că punctul de setare de 19°C nu este controlat cu precizie și temperatura din cameră depășește și scade sub temperatura setată necesară în cameră. Acest lucru se datorează faptului că termostatul este 'neinteligent' în modul în care funcționează (adică fără feedback de temperatură către cazan). Acest lucru poate părea inconfortabil și de obicei duce la ocupanți care setează termostatul la o valoare mai mare decât cea necesară.

OpenTherm oferă un control mult mai precis al cazanului, ajustând continuu punctul de setare a temperaturii apei cazanului ('Punctul de Control'). OpenTherm presupune întotdeauna că termostatul de cameră calculează cantitatea de căldură necesară de la cazan și aceasta este adaptată cerințelor de cerere variabile. Prin setarea temperaturii apei cazanului la punctul corect de setare a temperaturii pe măsură ce iese din cazan, OpenTherm nu numai că menține punctul corect de setare a temperaturii camerei, dar ajută și la eficiența cazanului, funcționând la temperaturi de curgere mai mici pentru perioade mai lungi; acest lucru asigură că mai mult din schimbătorul de căldură al cazanului se află la temperaturi de condensare, care este punctul cel mai eficient al cazanului.

        

Graficul termostatului OpenTherm (de mai sus) arată cum odată ce temperatura camerei se apropie de punctul de setare a temperaturii, cazanul este instruit să-și reducă ieșirea pentru a preveni depășirea temperaturii camerei. Odată ce senzorul camerei vede că punctul de setare a temperaturii a fost atins, va instrui cazanul să-și schimbe punctul de setare a temperaturii la o valoare mai mică, în funcție de feedbackul pe care senzorul camerei îl primește.


Care sunt beneficiile?

      1.       Crește eficiența sistemului de încălzire.
       2.     Reduce 'porniri/opriri' ale cazanului și, prin urmare, uzura cazanului este redusă.
      3.       Posibilitatea de control și diagnosticare de la distanță a cazanului de pe controale.
                (aducând avantaje viitoare în monitorizarea de la distanță a sistemului de încălzire).
      4.       Funcții suplimentare (informații trimise termostatului de cameră de la cazan, cum ar fi coduri de eroare).
      5.       Nu sunt necesare baterii (termostatul de cameră poate fi alimentat de conexiunea OpenTherm).
      6.       Crește durata de viață a cazanului.
      7.       Dispozitivele sunt foarte simple de instalat.
                 (Cabluri cu două fire, tensiune foarte redusă și în multe cazuri mai ușor de conectat decât controalele actuale ON/OFF).
      8.       Nu este nevoie de configurare.
      9.       Poate furniza starea cazanului pe afișajul termostatului (unde este disponibil).
    10.       Reduce facturile la combustibil.


Este OpenTherm compatibil cu toate cazanele?

OpenTherm nu este compatibil cu toate cazanele și se recomandă să verificați cu producătorul cazanului dacă nu sunteți sigur. Un alt lucru de remarcat este că nu toate cazanele care utilizează OpenTherm sunt certificate să o facă, ceea ce poate duce la probleme. Recomandăm să cercetați bine cazanele OpenTherm înainte de achiziție.


Pot folosi controalele OpenTherm fără un cazan OpenTherm?

OpenTherm nu poate funcționa cu cazanele comutate la 230V și cazanele non-condensare. Acest lucru se datorează faptului că termostatele de cameră OpenTherm nu au comutatoare în ele; în schimb, ele folosesc senzorul din termostat care trimite un semnal de cerere variabil pe un cablu digital BUS, care este recepționat în cazan. Prin urmare, controalele OpenTherm nu pot funcționa cu cazane tradiționale (non-OpenTherm).


Ce termostate OpenTherm vinde Salus?

 

Termostat WQ610 Qunatum

   

Termostat WQ610RF Quantum

       

    Termostat RT520



        

          Termostat RT520RF


          _____


    • Related Articles

    • What is Boiler Plus ?

      Boiler Plus Salus Controls salută noua inițiativă energetică introdusă de guvernul Regatului Unit, cunoscută sub numele de Boiler Plus. Credem că aceasta este o etapă legislativă importantă care va asigura că proprietarii primesc cel mai eficient și ...
    • What is TPI ?

      TPI - (Timp Proportional și Integral) Controlerele moderne sunt proiectate pentru a vă asigura cea mai bună eficiență energetică posibilă din sistemul dvs. de încălzire. TPI este o funcție de algoritm în termostatul camerei dvs. care se asigură că ...